Het kopen van een appartement is niet iets wat jij vaak zult hebben gedaan in je leven. Wanneer jij een appartement koopt is het de bedoeling dat je hier voor een langere periode zult gaan verblijven. Als het de eerste keer is kan het nogal overweldigend zijn en weet je niet precies wat er allemaal bij komt kijken. De kans is groot dat het begrip VvE je op dit moment ook nog niet zo veel zal zeggen. Wel is het handig om te weten wat dit precies is.
Wat is VvE nou eigenlijk?
VvE is een afkorting van de vereniging van eigenaren. Wanneer jij een appartement koopt zul je over het algemeen ook in bezitting komen van de appartementsrechten. Dit zijn de rechten die je hebt wanneer jij een klein aandeel koopt van een groter gebouw. Er zal namelijk niet alleen los voor de appartementen moeten worden gezorgd, maar het is ook van belang dat het gebouw als een geheel in een goede staat blijft verkeren. Om ervoor te zorgen dat dit gebeurt, heb je bijvoorbeeld VvE beheer in Barendrecht. Per complex zal er eens in de zoveel tijd een vergadering worden gehouden over wat er nou eigenlijk allemaal moet gebeuren voor het gebouw. Hierbij kun je denken aan onderhoud, maar ook aan de incasso’s en de financiën van de VvE. De VvE bijhouden is een tijdrovende bezigheid, waar veel mensen hun tijd het liefst aan besteden. Wanneer dit voor jou geldt, kan het aantrekkelijk zijn om een splitsingsakte aan te vragen en je appartementsrechten te verkopen aan een ander.
Wat is een VvE beheerder precies?
Een VvE beheerder is eigenlijk een soort voorzitter van de vereniging waar jij als eigenaar van een appartement deel uit maakt. Deze persoon zal de vergadering voorzitten en over het algemeen met de meeste voorstellen komen. Ook is het zo dat er bedrijven zijn die zich dagelijks bezighouden met dit soort onderwerpen en daardoor experts kunnen leveren op dit gebied. Als jij een appartement koopt, is de kans namelijk klein dat jij ook een hoop weet over het gebouw zelf. Er zijn meerdere partijen die zich bezig kunnen houden met het beheer van de VvE. Hierbij kun je onder andere denken aan makelaarskantoren, administratiebureaus en boekhoudkantoren.